Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Indicatori Matematici

ANALIZA TEHNICA

In aceasta sectiune vom analiza ultimul capitol al analizei tehnice, care se numeste Analiza tehnica. Analiza trendurilor si analiza formatiunilor grafice sunt metode destul de eficiente, insa au unele neajunsuri. De exemplu, subiectivismul acestora. Adica, un analist va percepe un anumit fenomen pe grafic drept triunghi, iar altul va afirma ca este un wedge; sau, un analist va spune ca pe piata este un head and shoulders, iar altul va considera ca este un triple top; cu toate acestea,  in final va rezulta ca daca ambii analisti actioneaza dupa regula analizei formatiunilor grafice (ei asteapa in primul rand intersectarea si numai dupa aceasta iau o decizie), atunci ambii vor obtine un profit.

Totusi, in aceste capitole ale analizei tehnice persista o parte de subiectivism in aprecierea punctelor de intrare si iesire din tranzactie. De aceea, pentru a inlatura neajunsul din I si al II-lea capitol, analistii tehnici au elaborat analiza tehnica, care este rezultatul statisticii matematice. O mare parte din ceea ce vom studia astazi reprezinta simple metode statistice de cercetare si prognozare.

Apare intrebarea: de ce acest capitol se numeste Analiza tehnica? Expicatia este cat se poate de simpla: in capitolul III sunt folosite metodele statistice de cercetare care presupun calcule matematice complicate. Aceste calcule sunt dificil (uneori chiar imposibil) de calculat cu ajutorul calculatorului manual sau pe o coala de hartie, in schimb, cu ajutorul oricarui PC, calculele pot fi efectuate cu usurinta. De aici si provine denumirea de Analiza tehnica.

Metodele de baza, folosite in Analiza tehnica, au o denumire comuna – indicatorii tehnici. De aceea, acest capitol mai este numit si Analiza pe baza  indicatorilor tehnici. Pe scurt, indicatorii tehnici sunt reprezentarea tehnica a cotatiilor bursiere (High, Low, Close, Open) care dau un rezultat folosit in prognozarea modificarilor cotatiilor valutelor.

Valorile obtinute sunt redate in forma unor grafice. De regula, indicatorul se amplaseaza alaturi de graficul pretului (jos) sau in fereastra inferioara, fie direct pe grafic. Indicatorii se folosesc pentru obtinerea semnalelor de piata, precum si in calitate de instrument ajutator pentru confirmarea semnalelor obtinute in metodele analizei, descrise in capitolul I si II. Cel mai mare privilegiu al indicatorilor este acela ca, semnalele primite in analiza, nu au sens dublu, ci sunt precise. Mai mult de atat, indicatoarele semnalizeaza foarte devreme inchiderea trendului sau dau semnal pentru deschiderea pozitiei la cateva intervale de timp mai devreme. Toti indicatorii se divid in doua categorii mari: indicatorii de trend si indicatorii oscilatori. Sa analizam fiecare categorie, separat:

Sa mentionam, pentru inceput, un detaliu imortant: vom vorbi despre indicatori, despre modul de folosire a acestora, ce semnale dau, cum sa ii interpretam si, desigur, cum sa setam paramentrii. Insa, formulele de calcul a indicatorilor nu le vom analiza, din urmatoarele motive:

1)       in primul rand, nu sunt necesare pentru studierea aprofundata a indicatorilor, pentru schimbarea structurii acestora.

2)       toate operatiunile sunt facute de calculator, de aceea va trebui doar sa cunoastem cum sa programam si sa interpretam indicatorul.

3)       Veti gasi in orice birou al partenerilor companiei TeleTRADE toate formulele necesare.

 

INDICATORII DE TREND

 

“Nu fugi dupa bani - mergi in intampinarea lor”

Aristotel Onassis, miliardar grec

 

Acestia sunt indicatorii care sunt folositi in trenduri ascendente si descendente si nu prea sunt de mare folos in trendurile laterale. Ei ajuta sa identificam din timp aparitia unui nou trend.

Moving average (Liniile medii mobile) sunt indicatorii de trend in “stare bruta” care au functia de a aprecia directia trendului.

Exista 4 tipuri de medii mobile:

1. Media mobila simpla (Simple Moving Average - SMA) este cel mai simplu dintre indicatorii analizei tehnice. In literatura de specialitate exista multa critica referitoare la SMA, precum ca acesta este un indictor mult prea simplu. Insa, in pofida acestor critici, indicatorul dat ramane a fi cel mai raspandit. Veti vedea pe grafic o linie neintrerupta care strapunge direct graficul preturilor. Aceasta si este media mobila simpla.

Neajunsul acestui indicator consta in faptul ca calcularea acestuia se face pentru un interval fix de timp, iar fiecarui pret i se atribuie o importanta egala. Insa, toata lumea este de acord cu faptul ca pretul de acum o saptamana este mai putin important decat pretul de azi sau de ieri!

Analizand media mobila, se ia in considerare si “sensibilitatea” acesteia, adica viteza de reactie a indicatorului la ultimele schimbari de pret. Asadar, media mobila are o sensibilitate mai mica in comparatie cu celelalte tipuri de indicatori, ceea ce da posibilitatea de a filtra semnalele false, dar, in detrimentul unui pret bun pentru intrarea in tranzactie.

2. Media mobila ponderata liniar (Linear-Weighted Moving Average – LWMA)

Este un indicator mult mai complex. Acesta se deosebeste de SMA prin faptul ca in calculul acestui indicator, fiecarei valoare a pretului se atribuie o anumita importanta, pe care o numim “pondere”. Cu cat ne aprofundam in istoric, cu atat ponderea este mai mica, din care rezulta SMA, dar tinand cont de faptul ca ultimele preturi sunt mult mai importante decat cele vechi.  Insa si acest indicator are neajunsul sau: ca si SMA, LWMA se calculeaza pentru un interval fix de timp.

Pe grafic acesta este reprezentat de o linie punctata. LWMA are o “sensibilitate” medie.

3. Media mobila exponentiala (Exponential Moving Average – EMA) ia in calcul toate preturile de pe grafic si acorda o importanta mai mare evenimentelor recente. “Sensibilitatea” este foarte inalta, ceea ce ofera multe semnale false, insa, deseori, preturile de intrare in tranzactie sunt cele mai reusite. Se reprezinta pe grafic printr-o linie punctata.

4. Media mobila uniformizata (Smoothed Moving Average – SMMA)

Este cel mai complicat indicator cu sensibilitatea cea mai redusa. Acesta se calculeaza tinand cont de toate preturile de pe grafic. Acest indicator se foloseste rar si doar pe graficele cu o mare amplitudine a fluctuatiilor preturilor, pentru a “netezi” toate aceste miscari false. Acest indicator se reprezinta pe grafic cu o linie punctata.

 

Toti indicatorii MA se construiesc in baza preturilor de inchidere, dar multi analisti folosesc si alte preturi.

 

 

MEDIA SE CALCULEAZA PE BAZA PRETURILOR

close

open

high

low

Median Price = High+Low

                        2

Typical Price = High+Low+Close

                       3

Weighted Close = High+Low+Close+Close

                       4

 

Metodele de folosire a mediei mobile:

Acest indicator se modifica atat de simplu, incat exista foarte multe metode de analiza a acestuia. Le vom descrie pe cele mai eficiente si cele mai recomandate pentru activitatea pe piata valutara.

 

  1. Folosirea unei MA. Sa privim graficul:

 

Daca pretul de inchidere a barei (lumanarii) se fixeaza mai sus de MA, iar graficul cotatiilor intersecteaza MA de jos in sus, atunci apare semnalul pentrun a deschide o tranzactie (pozitie), in cazul dat – cumparare. Imediat ce graficul cotatiilor intersecteaza MA in sensul invers, adica de sus in jos, iar pretul de inchidere a barei (lumanarile) se va fixa mai jos de MA, va fi necesar sa inchidem tranzactia de cumparare, deoarece apare semnalul pentru vanzare etc.

 

Aceasta este cea mai simpla metoda de folosire a MA. Are doar un singur neajuns - prezenta permanenta pe piata.

Dupa deschiderea primei pozitii trebuie sa fiti pe faza, deoarece cum veti inchide o pozitie veti primi semnalul pentru deschiderea alteia. Pentru inlaturarea acestei inconveniente, au fost create asa numitele filtre pe care le vom descrie imediat:

Primul filtru. Pozitia se deschide doar atunci cand atat pretul de deschidere, cat si pretul de inchidere se vor fixa mai sus sau mai jos de MA, iar pozitia se inchide doar atunci cand lumanarile se vor fixa peste MA.

 

 

 

I - FILTRU

 

 

 

 

 

Al doilea filtru. Exista varianta de a alege un numar fixat de puncte. Adica, la o anumita distanta a miscarii pretului in sus, pozitia se deschide, la miscarea inversa pozitia se inchide.

 

 

II - FILTRU

 

 

 

 

Al treilea filtru reprezinta metoda deviatiei de la medie (Envelopes). Aceste filtre reprezinta niste paralele a mediei mobile, situati la o anumita distanta, exprimati in procente, de o parte si de alta a MA. Pentru aparitia semnalului Buy, preturile trebuie sa se inchida nu doar mai sus de linia medie mobile, dar si mai sus de curba superioara a deviatiei.  Pentru o cumparare, luam linia inferioara, linia de baza fiind un nivel de protectie, la intersectarea careia pozitiile lungi (de cumparare) trebuiesc inchise. Intre linia superioara a deviatiei si linia medie mobila, intre linia inferioara si linia medie se formeaza o zona intermediara,  adica nici un semnal care apare intre aceste doua linii nu se ia in considerare.

 

 

Al patrulea filtru este reprezentat de liniile maximelor si minimelor. Se traseaza doua MA egale: una prin preturile maxime (High), alta prin minime (Low). Atunci cand pretul de inchidere se fixeaza mai sus de High average moving, apare semnalul pentru Buy. In acest timp, linia inferioara se foloseste ca indicator al nivelului de oprire, la strapungerea careia va trebui sa inchideti pozitiile Long (buy), si, invers - in cazul intersectarii liniei inferioare.

 

 

1. Doua medii mobile.

Se traseaza MA pe diferite intervale de timp, dar cu aceeasi metoda de constructie. Linia cu intervalul mai mic va fi “rapida”, iar cea cu intervalul mai mare va fi “lenta”. Semnalul pentru cumparare apare atunci cand linia “rapida” intersecteaza linia “lenta” de jos in sus.  Inchidem pozitia atunci cand linia “rapida” va intersecteaza linia “lenta” de sus in jos si imediat receptionam semnalul pentru deschiderea pozitiei de cumparare, si asa la nesfarsit.

 

 

2. Media mobila cu intervalul mai mare de 50.

Trasam MA cu intervalul egal sau mai mare de 50. Aceasta  linie se foloseste ca  nivel “plutitor” de suport la cresterea pietei si, respectiv, de rezistenta pentru piata in scadere. Dat fiind ca acestea sunt linii de suport si rezistenta, le putem interpreta la fel cum s-a descris in capitolul I al analizei tehnice.  De exemplu, daca avem un trend ascendent si MA cu intervalul de 50 va servi drept suport, la intersectarea acesteia in jos vom putea afirma ca trendul descendent se va finaliza si va aparea posibilitatea deschiderii pozitiei pentru vanzare.

 

 

 

Regulile de utilizare a mediei mobile simple:

• Se recomanda ca in trendul lateral sa folositi doar perioade mici ( cel mult 30).

• Cu cat perioada este mai lunga, cu atat sensibilitatea mediei scade.

• Iata care sunt cele mai folosite intervale: 9, 14, 18, 30, 50, 75, 144

sau

dupa metoda Fibonacci

3,5,8,13,21,34,55 s.a.m.d.

Bollinger Bands

Calcularea acestui indicator este destul de complicata, dar pentru intelegerea semnificatiei acestuia trebuie sa tineti minte ca el se calculeaza in baza devierii standard de la SMA si se aplica pe graficul pretului.

 

Metodele de utilizare a benzilor Bollinger:

1. Intarea in piata se efectueaza la momentul intersectarii pretului liniilor de sus sau de jos. Acesta este un semnal pentru un posibil inceput de trend. La fel, se poate intra in tranzactie la intersectarea pretului liniei medii din interiorul benzii.

2. Iesiti din tranzactie atunci cand MA este intersectata in sens invers.

 

Regulile de utiizare a benzilor Bollinger:

• Benzile Bollinger sunt amplasate la un interval egal cu numarul deviatiilor standard.  Deoarece marimea deviatiilor standard depinde de amplitudinea de miscare a pretului, benzile isi ajusteaza singure latimea.

• Benzile se largesc atunci cand amplitudinea de miscare a preturilor creste si se ingusteaza la micsorarea amplitudinei.

• Schimbarea spontana a directiei preturilor are loc, de obicei, dupa ingustarea benzii.

• Daca preturile ies din limitele benzii, asteptati continuarea trendului curent.

• Miscarea preturilor care a inceput de la o extrema a benzii, atinge, de regula, extrema opusa. 

Acest indicator este folosit pentru a aprecia cat de puternic este trendul curent

ADX — Average Directional Movement Indicator

Pe acest indicator sunt trei linii: +DI, -DI, ADX.

+DI si -DI — indicatorii directiei (+DI va masura puterea miscarii pozitive, adica ascendente, iar  -DI va masura puterea miscarii negative, adica descendenta).

ADX se calculeaza in baza +DI si -DI.

Se traseaza sub graficul pretului, folosind o singura perioada de timp.

Parametrii de intrare pentru ADX:

 Interval – 1-1000 (in mod implicit 14)

 

 

 

Regulile de folosire a ADX :

• ADX se foloseste pentru aprecierea puterii trendului: cu cat acesta este mai mare, cu atat trendul este mai puternic. Cu cat scade ADX, cu atat mai mult potential acumuleaza piata pentru miscarea urmatoare.

• semnalul pentru deschiderea pozitiei apare la intersectarea liniei +DI si -DI.

Daca dupa intersectare,  +DI se fixeaza mai sus de -DI, apare semnalul Buy, daca invers – apare semnalul Sell. 

In continuare, sa descriem indicatorii care se refera la al doilea grup, numiti oscilatori.

OSCILATORII

Acestia sunt indicatorii fluctuatiei care reprezinta o alta alternativa in analiza tehnica. Oscilatorii sunt mult mai eficienti in timpul trendului lateral (flatului). Dar eficienta lor nu se limiteaza pana aici: in timpul dominarii pe piata a unui trend puternic, oscilatorii pot identifica perioadele critice de scurta durata in dinamica pietei. Acestea sunt starile overbought (supra-cumparare) si oversold (supra-vanzare). In plus, ei pot identifica din timp slabirea trendului pe piata.

 

NOTIUNEA DE “SUPRA-CUMPARARE” (OVERBOUGHT)

— CURBA OSCILATORUL SE AFLA LANGA EXTREMA DE SUS

NOTIUNEA DE “SUPRA-VANZARE” (OVERSOLD)

— CURBA OSCILATORUL SE AFLA LANGA EXTREMA DE JOS

 

Oscilatorul este un instrument secundar, adica el trebuie studiat ca un indicator suplimentar in analiza pietei, impreuna cu indicatorul principal – trendul de baza.

Oscilatorii nu ofera permanent semnale sigure. De exemplu, in momentul generarii trendului, oscilatorii sunt putin efecienti, iar la sfarsitul trendului –  semnalele oscilatorilor vor fi mai sigure. De regula, oscilatorii se plaseaza in partea de jos a ecranului, sub grafic.

Iata care sunt cele mai importante situatii in care se folosesc oscilatorii:

1.Indicatorii oscilatori sunt deosebit de importanti atunci cand ei ating anumite maxime sau minime. Piata se considera supra-cumparata atunci cand curba oscilatorului se afla langa extrema de sus si, invers, este supra-vanduta atunci cand aceasta se apropie de extrema de jos. In ambele cazuri, oscilatorul indica faptul ca trendul s-a prelungit si, ca rezultat, s-a redus ca intensitate.

2. O atentionare importanta se refera la distantarea oscilatorilor de dinamica preturilor, atunci cand oscilatorul se afla intr-o regiune critica.

3. Intersectarea liniei zero, la fel, reprezinta un semnal pentru a actiona, in cazul in care directia coincide cu directia trendului de pret.

Unul din cele mai importante si mai utilizate fenomene, la interpretarea oscilatorului, este Divergenta (Divergence) — divergenta liniilor care unesc maximele sau minimele de pret pe grafic si punctele maxime sau minime de pe indicator.

Convergenta (Convergence) — convergenta liniilor care unesc maximele sau minimele de pret pe grafic si punctele maxime sau minime pe indicator.

 

Momentum

 

Momentum este schimbarea vitezei de crestere sau scadere a preturilor. Cresterea indicatorului indica faptul ca trendul ascendent acumuleaza viteza. Daca curba indicatorului incepe sa se niveleze, inseamna ca maximele ultimilor preturi de inchidere, coincid cu maximile preturilor inregistrate cu o anumita perioada de timp in urma. Atunci cand curba incepe sa se apropie de linia zero, atunci trendul pierde din intesitate. Cand curba intersecteaza linia zero, este un semnal de schimbare a trendului. Pe masura ce curba va continua sa se lase, trendul descendent isi va mari intensitatea.

Metodele de utilizare a indicatorului Momentum.

 

1. Ca si la majoritatea oscilatorilor, la acest indicator se atrage atentia la fenomenul numit divergenta. La aparitia divergentei se recomanda inchiderea tuturor pozitiilor deschise in directia trendului curent, deoarece divergenta este un semnal puternic ca trendul curent a scazut in intensitate si se poate intoarce. Nu se recomanda deschiderea tranzactiilor (pozitii) la aparitia divergentei, dat fiind ca acest semnal este prematur in luarea deciziilor, iar pentru deschidere este necesar sa asteptati confirmarea prin semnalele obtinute din analiza efectuata in capitolul I si II al analizei tehnice.

3. Intersectarea liniei zero. Daca indicatorul va intersecta nivelul 0, veti sti ca este un semnal pentru deschiderea pozitiei doar in directia trendului curent. Daca piata creste, toate semnalele pentru vanzare, primite de la Momentum, se ignora, iar pentru cumparare – se fructifica. Se procedeaza invers in cazul scaderii pietei. 

4. Pe graficul Momentum, ca si pe insasi graficele de pret, se pot trasa liniile de suport si de rezistenta. Semnalele primite de la aceste linii sunt timpurii si auxiliare si dau semnale pentru anumite schimbari care pot interveni in trendul curent.

Regulile de utilizare a indicatorului Momentum.

• Intersectarea liniei zero se foloseste in trend, iar tranzactia trebuie efectuata la confirmarea semnalului cu directia trendului.

• Liniile de suport si de rezistenta sunt folosite ca un prim semnal la schimbarea trendului.

• Divergenta se foloseste pentru identificarea timpurie a schimbarii trendului.

Aceasta este cea mai buna varianta (metoda) de a inchide o tranzactie  (pozitiei).

Convergenta si divergenta mediilor (Moving Average Convergence — Divergence)-(MACD)

Indicatorul are doua linii. Una se numeste MACDfast , alta — MACDsignal.

MACDsignal are forma unei histograme pe grafic. Indicatorul apare sub graficul pretului. Acesta are nivelul zero si se misca fie peste, fie sub acest nivel.

• Pentru deschiderea pozitiei se poate folosi intersectarea MACDsignal cu nivelul zero, dar numai in concordanta cu trendul curent.

• Si, desigur, divergenta. Acesta este cel mai folosit oscilator. Este folosit de multi traderi si participanti ai pietei valutare, de aceea semnalele oferite de acest indicator au o mare importanta si nu trebuiesc ignorate.

• Intersectarea MACDfast si MACDsignal se foloseste in trendul lateral.

• Divergenta se foloseste la identificarea finalizarii trendului.

Acesta este cel mai bun semnal de a inchide tranzactia.

• Intersectarea liniei zero se utilizeaza pe trenduri, insa doar cand exista concordanta cu directia trendului.

Indicele puterii relative (Relative Strength Index)-(RSI)

Indicatorul are o singura linie si se traseaza sub graficul pretului. Indicatorul oscileaza intre 0 si 100.

Parametrii de intrare pentru RSI:

Intervalul de la 1 -100 (implicit 14), recomandabile sunt 14, 9, 25.

Metodele de utilizare a indicatorilor RSI

• La fel, ca si in cazul celorlalti oscilatori, acest indicator se foloseste pentru identificarea divergentelor.

• Cele mai bune rezultate se obtin pe baza semnalelor care apar la linia de suport si linia de rezistenta, trasate pe indicator.

• Nivelele supra-cumpararii (overbought) si supra-vanzarii (oversold). La inceputul temei despre oscilatori am mentionat ce semnifica nivelurile overboght si oversold. La RSI, nivelul de supra-cumparare se considera mai sus de 70, iar de supra-vanzare – mai jos de 30. In piata, aceste nivele sunt folosite astfel: daca indicatorul intra in zona overbought, asta semnifica ca pe piata sunt multe tranzactii de cumparare si, respectiv, in scurt timp vor incepe vanzarile, deoarece toti care au dorit sa cumpare, au facut-o deja.

Daca indicatorul intersecteaza nivelul 70 in jos, se considera ca in piata a aparut un semnal pentru vanzare. O situatie inversa este pentru oversold.

 

Folosind aceste semnale trebuie sa tinem cont de trendul curent. Daca trendul este ascendent de cele mai multe ori semnalele de sell ale acestui indicator  ne indica o corectie si apoi o posibila continuare a trendului si invers intr-un trend descendent o posibila corectie pe buy si continuarea trendului descendent.

Traderii mai folosesc si nivelul de  50. Acest nivel ne ajuta la intelegerea situatiei curente pe piata. In cazul in care linia mobila se plaseaza sub acest nivel si este directionata in jos este semnal de vanzare si evitarea cumpararii, o situatie similara dar inversa avem in cazul in care linia mobila se plaseaza deasupra nivelului 50 si se misca in sus aratand  puterea de cumparare pe piata

Folosind nivelele (20,80) si perioda (14) semnalele se interpreteaza la fel. Insa, in acest caz avem semnale mult mai puternice de cumparare sau vanzare. Daca  linia mobila atinge sau se plaseaza sub nivelul 20 avem un semnal de o vanzare masiva pe piata deci indicat ar fi sa vindem in continuare. De obicei aceste semnale le putem intalni in trenduri descendente de o lunga durata. In situatia in care linia mobila atinge sau se plaseaza peste nivelul 80 avem un semnal de cumparare masiva pe piata si  vom cauta sa efectuam o tranzactie pe cumparare. In aceasta situatie as face niste precizari. Cautati prima atingere sau intersectare a nivelului (de obicei in tendinte de lunga durata aceste semnale se pot intalni de cateva ori) urmatoarul semnal poate fi de schimbare a tendintei, inainte de a folosi aceste semnale asigurativa ca istoria evolutiei pretului pe grafic va confirma acest fapt. Retineti, facand 10 tranzactii pe baza acestui indicator doar 7-8 pot fi reusite, de obicei la atingere sau intersectarea nivelelor (20-80) se asteapta o corectie de aceea cei care tranzactioneaza pe perioade mai scurte de timp (intraday) recomand sa fie atenti la intrarea in piata.

In cazurile in care avem un trend lateral se recomanda folosirea nivelelor de  40- 60 cu linia mobila standard (14) Iesirea liniei mobile sub nivelul 60 este un semnal de sell si invers iesirea peste nivelul 40 - buy. In cazul in care folosim acesti parametri fara de a primi confirmari bazate si pe alte anlize tehnice vom avea foarte multe semnale false. Recomand sa se foloseasca aceste semnale in combinatie cu alti indicatori, Sochastic Oscilator cu parametrii standart (5,3,3), MA  si  cu nivelurile de suport si rezistenta.

Regulile de utilizare RSI

• Se recomanda ca nivelele de 60-40 de supra-cumparare si supra-vanzare sa fie folosite doar in trendul lateral.

• Divergenta se foloseste la identificarea timpurie a finalizarii trendului.

Aceasta ramane a fi cea mai buna varianta pentru inchiderea pozitiei.

• Este oportuna folosirea liniilor de suport si de rezistenta pentru confirmarea analizei tehnice pe graficul pretului. Se poate deschide o tranzactie in aceste conditii, tinand cont ca indicatorul  da semnale anticipat.

Oscilatorul Stochastic (Stochastic Oscillator)

Acest indicator are doua linii:  %К — asa numita “fast” si curba %D —  “slow”.

Indicatorul se traseaza sub graficul pretului. Scala indicatorului oscileaza de la 0 la 100.

Parametrii de intrare pentru oscilatorul Stochastic:

Perioada de calcul - %K – 1-1000 (implicit 5), recomandabile 5, 13, 26%D – 1-1000 (in mod implcit 3), recomandabile 3, 8, 13.

Metodele de utilizare a oscilatorului stochastic:

• Divergenta ca si la ceilalti oscilatori.

• Nivelele de supra-cumparare si supra-vanzare. Cele mai bune rezultate se obtin in trendul lateral.

• Punctele de intersectare a  liniilor %K si %D pot fi folosite ca semnale pentru deschiderea tranzactiilor.

Atunci cand %К intersecteaza %D de jos in sus — efectuam o cumparare, iar in cazul invers – o vanzare.

Regulile de utilizare:

• Acesta este un indicator de anticipare. Semnalele pe indicator apar mai devreme pana ca aceste semnale sa fie vizibile pe graficul pretului.

• Nivelele de supra-cumparare si supra-vanzare se utilizeaza in trendul lateral.

• Divergenta se foloseste pentru identificarea timpurie a finalizarii trendului.

Aceasta este cea mai oportuna varianta de a inchide o tranzactie.

• Punctele de intersectare a liniilor %K si %D pot fi utilizate cand in piata exista un trend si numai atunci cand aceste semnale coincid cu directia trendului.

Stochastic Oscilator cu parametrii standart( %K 5,%D 3,slowing 3,Price- close, MA-simple) levels(20-80) poate fi folosit ca un semnal facultativ in analiza tehnica pe care o folosim de obicei la intrarea in piata. Atunci cand liniile mobile se intersecteaza intre ele si se deplaseaza in jos avem un semnal de sell , si invers cand intersecteaza si se deplaseaza in sus avem semnal de buy. Niciodata nu folositi acest indicator cu acesti parametri ca un indicator de baza ,va da foarte multe semnale false si va fi doar o povara in analiza pe care o efectuati. Doar dupa ce veti face o analiza ampla a pietei si veti lua o decizie de sell sau buy momentul de intrare  in piata il veti efectua pe baza Stochastic Oscilator.Veti putea evita corectiile mici ale pietei care va pot duce initial intr-un minus plutitor. In cazul in care analiza pe care ati efectuat-o va da semnal de buy iar Stochastic Oscilator  va da un semnal de sell asteptati intersectarea si deplasarea  in sus a liniilor mobile pentru semnalul de buy si doar atunci efectuati tranzactia, aceeasi procedura o efectuam si intr-o situatie inversa. Cand semnalele corespund intrarea o putem face fara dubii.

Acestea sunt bazele analizei computerizate. In realitate, exista un numar mare de indicatori, mult peste o 100. Insa baza acestora o constituie indicatorii pe care i-am studiat. Toti se divid in indicatori de trend care functioneaza bine atunci cand pe piata este identificat un trend, acesti indicatori ofera semnale false in flat si in oscilatori care sunt mult mai eficienti atunci cand nu se identifica o miscare puternica a pretului in jos sau in sus.

Nu incercati sa gasiti un indicator ideal care ar functiona perfect indiferent de starea pietei. Nu exista un astfel de indicator.

Utilizati, pentru inceput, acei indicatori pe care i-am studiat, deoarece ei sunt cei mai productivi si mai eficienti.

Numarul indicatorilor folositi intr-un grafic nu trebuie sa fie mai mare de trei, patru. Folosirea corecta a indicatorilor inseamna nu atat numarul, ci si calitatea indicatorilor. Cu alte cuvinte, e mai bine sa folositi mai putini indicatori, dar sa le cunoasteti avantajele si neajunsurile, decat sa folositi 20 de indicatori si sa nu prindeti esenta semnalelor nici unuia dintre ei.

Sursa: teletrade-dj.ro